Polityka prywatno艣ci

Gromadzenie danych osobowych

  1. Przy wysy艂aniu pro艣by o ocen臋 do klienta przez salon聽optyczny wymagane jest podanie numeru telefonu klienta. Salon optyczny powinien uzyska膰 zgod臋 klienta na przekazanie numeru w celu wys艂ania takiej pro艣by. Po okre艣lonym czasie, w kt贸rym klient mo偶e doda膰 opini臋, jego numer telefonu jest usuwany z systemu. Opinia nie jest powi膮zana z numerem telefonu.
  2. Podczas rejestracji w serwisie Optyks.pl wymagamy przej艣cia standardowej autoryzacji poprzez serwis Facebook, podczas kt贸rej pobieramy podstawowe dane u偶ytkownika (e-mail, id u偶ytkownika na Facebooku). Alternatywnie istnieje mo偶liwo艣膰 utworzenia u偶ytkownika poprzez formularz rejestracyjny. Dodatkowo podczas sk艂adania zam贸wienia na pakiet promowania zamawiaj膮cy podaje swoje dane rozliczeniowe.
  3. Dane pozyskiwane zgodnie z pkt. 1 i 2 s膮 przetwarzane tylko i wy艂膮cznie do cel贸w funkcjonowania serwisu Optyks.pl b膮d藕 realizacji zam贸wienia. Ka偶dy u偶ytkownik ma wgl膮d do swoich danych i mo偶e je usun膮膰. Dane podawane s膮 dobrowolnie.
  4. Dane osobowe w postaci adresu e-mail, adres贸w IP z kt贸rych nast臋powa艂o logowanie, numeru telefonu podanego przy kontaktowaniu si臋 z salonem optycznym s膮 przetwarzane przez crazyIT Pawe艂 Bukowski, NIP 9671886976, ul. Morwowa 11, 86-005 Zielonka. U偶ytkownik ma prawo wgl膮du, edycji oraz usuni臋cia konta wraz z danymi osobowymi. Korzystanie z serwisu jak i podanie danych osobowych jest dobrowolne, niepodanie ich jednak uniemo偶liwia wykorzystanie wszystkich funkcji serwisu Optyks.pl.
  5. Podstaw膮 prawn膮 przetwarzania Danych Osobowych s膮: zgoda osoby, kt贸rej Dane Osobowe dotycz膮 na ich przetwarzanie oraz niezb臋dno艣膰 do wykonania um贸w zawieranych w Serwisie lub za po艣rednictwem Serwisu, lub do podj臋cia dzia艂a艅 wnioskowanych przez osob臋.
  6. Dane osobowe s膮 przechowywane do czasu za偶膮dania ich usuni臋cia wraz z kontem, czyli zaprzestania 艣wiadczenia us艂ugi dost臋pu do serwisu lub konieczno艣ci trzymania danych w celu zautoryzowania mo偶liwo艣ci dodania opinii.
  7. Osoba, kt贸rej dane przetwarzane s膮 przez Administratora, ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w spos贸b i trybie okre艣lonym w przepisach Rozporz膮dzenia RODO oraz prawa polskiego, w szczeg贸lno艣ci ustawy o ochronie danych osobowych. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urz臋du Ochrony Danych Osobowych.

Google Analytics

Administrator mo偶e korzysta膰 w serwisie Optyks.pl z us艂ug Google Analytics, Universal Analytics dostarczanych przez firm臋 Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA). Us艂ugi te pomagaj膮 Administratorowi analizowa膰 ruch w serwisie Optyks.pl. Gromadzone dane przetwarzane s膮 w ramach powy偶szych us艂ug w spos贸b zanonimizowany (s膮 to tzw. dane eksploatacyjne, kt贸re uniemo偶liwiaj膮 identyfikacj臋 osoby) do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu serwisem. Dane te maj膮 charakter zbiorczy i anonimowy, tj. nie zawieraj膮 cech identyfikuj膮cych (danych osobowych) osoby odwiedzaj膮ce stron臋. Administrator korzystaj膮c z powy偶szych us艂ug w Sklepie Internetowym gromadzi takie dane jak 藕r贸d艂a i medium pozyskania odwiedzj膮cych oraz spos贸b ich zachowania na stronie optyks.pl, informacje na temat urz膮dze艅 i przegl膮darek z kt贸rych odwiedzaj膮 stron臋, IP oraz domen臋, dane geograficzne oraz dane demograficzne (wiek, p艂e膰) i zainteresowania.

Mo偶liwe jest zablokowanie w 艂atwy spos贸b przez dan膮 osob臋 udost臋pniania Google Analytics informacji o jej aktywno艣ci na stronie serwisu Optyks.pl - w tym celu mo偶na zainstalowa膰 dodatek do przegl膮darki udost臋pniany przez firm臋 Google Inc. dost臋pny tutaj: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl .

Informacje na temat po艂膮cze艅 sieciowych oraz logowania u偶ytkownik贸w

Podczas korzystania z serwisu Optyks.pl rejestrujemy informacje przesy艂ane przez przegl膮dark臋 u偶ytkownika w trakcie wy艣wietlania witryny oraz adresy IP z jakich by艂y wysy艂ane 偶膮dania. Je偶eli u偶ytkownik jest zalogowany w serwisie Optyks.pl, dane te s膮 automatycznie przypisywane do tego u偶ytkownika.

Cookies (ciasteczka)

Pliki cookie to ma艂e pliki tekstowe wykorzystywane do zapisywania pewnych informacji na Twoim komputerze. Cookies nie s膮 szkodliwe ani dla Ciebie ani dla Twojego komputera i danych, dlatego zalecamy nie wy艂膮czanie ich obs艂ugi w przegl膮darkach.

Gdzie i w jakim celu stosujemy pliki Cookie?

  • utrzymanie sesji u偶ytkownika serwisu - funkcja logowania w serwisie wymaga obs艂ugi ciasteczek,
  • utrzymanie koszyka w celu umo偶liwienia dokonania zakup贸w w sklepie internetowym,
  • bezpiecze艅stwo - w celu wsparcia mechanizm贸w zapobiegaj膮cych nadu偶yciom w serwisie,
  • wy艣wietlanie i dostosowanie zawarto艣ci stron internetowych serwisu do preferencji u偶ytkownika,
  • tworzenia statystyk, kt贸re pomagaj膮 zrozumie膰, w jaki spos贸b U偶ytkownicy Serwisu korzystaj膮 ze stron internetowych, co umo偶liwia ulepszanie ich struktury i zawarto艣ci,
  • reklama (dopasowanie oraz rotacja reklam w serwisie) - pliki cookie mog膮 by膰 wykorzystywane przez serwisy wsp贸艂pracuj膮ce oraz reklamodawc贸w i partner贸w.

Spos贸b zarz膮dzania plikami Cookies

Wi臋kszo艣膰 u偶ywanych przegl膮darek domy艣lnie akceptuje pliki Cookies. W przypadku ch臋ci zmiany domy艣lnych ustawie艅 mo偶na to zrobi膰 za pomoc膮 odpowiednich ustawie艅 przegl膮darki. W celu instrukcji jak to zrobi膰 nale偶y skorzysta膰 z wbudowanej pomocy do u偶ywanej przegl膮darki lub instrukcji na stronie producenta przegl膮darki.

Informujemy, 偶e pliki Cookies pozwalaj膮 na pe艂niejsze korzystanie z naszego serwisu. Wy艂膮czenie ich mo偶e spowodowa膰 nieprawid艂owe wy艣wietlanie si臋 serwisu w przegl膮darce.

Prawa autorskie

Ka偶dy u偶ytkownik serwisu umieszczaj膮c tre艣膰 o艣wiadcza, 偶e posiada prawa autorskie do dysponowania dodawanym materia艂em.聽W przypadku znalezienia tre艣ci kt贸ra narusza czyje艣 prawa autorskie bardzo prosimy o kontakt.

Zastrze偶enia prawne i odpowiedzialno艣膰

U偶ytkownicy, moderatorzy oraz administratorzy serwisu Optyks.pl nie odpowiadaj膮 za jakiekolwiek szkody wynikaj膮ce z wykorzystania tre艣ci znajduj膮cych si臋 w serwisie. Administratorzy oraz moderatorzy Optyks.pl zastrzegaj膮 sobie mo偶liwo艣膰 edycji i usuwania wszelkich materia艂贸w, wpis贸w oraz blokowania u偶ytkownik贸w, kt贸rzy naruszaj膮 regulamin serwisu Optyks.pl.

Wy艂膮czenie odpowiedzialno艣ci

W艂a艣ciciel, administratorzy oraz moderatorzy serwisu Optyks.pl nie ponosi odpowiedzialno艣ci za tre艣ci i opinie wyra偶ane przez u偶ytkownik贸w w komentarzach lub opisach. S膮 one wy艂膮cznie w艂asno艣ci膮 u偶ytkownik贸w, od kt贸rych pochodz膮.